Novela živnostenského zákona usnadní podnikání

Novela živnostenského zákona, která vstoupila v platnost 1.7.2008, přinesla některé významné změny týkající se živnostenských oprávnění zakládaných firem.

Zákon zavádí jedinou univerzální živnost pro všechny obory činností, pro které bylo doposud nezbytné obstarávat jednotlivé volné živnosti. Podnikatel nyní ohlásí na živnostenském úřadě pouze obory, ve kterých bude tuto univerzální živnost vykonávat. Vydání univerzální živnosti pro libovolný počet oborů bude podléhat jednomu paušálnímu poplatku 1.000 Kč.

Ruší se dosavadní živnostenské listy vydávané v papírové podobě. Napříště již bude podnikatel vykazovat své oprávnění pouze výpisem z živnostenského rejstříku, který bude dostupný např. na přepážkách CzechPointu.

U řemeslných nebo vázaných živností, kde je předepsáno prokázání určité kvalifikace, snižuje zákon požadavky na prokázání odborné způsobilosti a zkracuje dobu povinné praxe (požadavky na kvalifikaci pro jednotlivé typy živností jsou dostupné na portálu ZalozFirmu.cz - 'NEŽ ZAČNETE' - Předmět podnikání).

Ruší se dosavadní místní příslušnost živnostenských úřadů. Úkony týkající se živnostenského rejstříku je možné nadále provádět na kterémkoliv pracovišti živnostenského úřadu v ČR bez ohledu na místo podnikání nebo bydliště firmy.

Omezuje se oznamovací povinnost podnikatelů ve vztahu k živnostenskému úřadu pouze na informace, které úřad nemůže zjistit z jiných databází.