Jak založit: výrobu a prodej domácích marmelád

Jak založit: výrobu a prodej domácích marmelád

Léto v plném proudu a s ním také všechno příjemné, co k tomuto období patří. Vedle dovolených a dalších letních radovánek patří k létu i sběr a zpracovávání lesního a zahradního ovoce.

Mnoho podnikavě založených hospodyněk si už určitě položilo otázku, zda by se toto sezónní úsilí nedalo zároveň přetvořit v zajímavý rodinný byznys. Co takhle výroba a prodej domácích marmelád? Pokud vás odrazuje pouhá neznalost podmínek, které je potřeba pro tyto účely splnit, máme pro vás několik doporučení, jak na to.

 

Živnost

Pro uvedený obor podnikání budete potřebovat živnostenské oprávnění pro činnost "Výroba potravinářských a škrobárenských výrobků". Jedná se o oprávnění v režimu živnosti volné, pro které není vyžadováno doložení žádné zvláštní kvalifikace podnikatele. Ohlášení živnosti je potřeba provést na příslušném živnostenském úřadě a podléhá správnímu poplatku ve výši 1.000 Kč. Pro rychlé zřízení živnosti on-line bez návštěvy úřadů můžete zdarma využít služby portálu ZalozFirmu.cz zde.

 

Prostory a hygiena

Z hlediska prostor, kde bude výroba vykonávána a výrobky skladovány, je nezbytné, abyste nechali tyto prostory schválit pro daný typ užívání příslušným stavebním úřadem (rekolaudace). O rekolaudaci budete muset zažádat na příslušném stavebním úřadě a pro účely následného stavebního řízení je zároveň nutné obstarat závazné stanovisko hygienické stanice, která musí obsahovat náležitosti popsané například zde.

Dále je nutné obstarat souhlas hasičského záchranného sboru příslušného kraje. Hasičský sbor provede kontrolu prostor za účelem jejich schválení z hlediska požární bezpečnosti.

Před zahájením vlastní výroby pak také proveďte oznámení na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Oznámení se provádí na předepsaném formuláři dostupném zde.

 

Výroba a označování

Výroba džemů není omezena limity podle typu oprávnění, tj. podle výše uvedeného oprávnění lze vyrábět džemy v jakémkoliv množství.

Ohledně označování platí obecně pravidla stanovená v §6 zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích, a prováděcí vyhlášky. Nad rámec těchto obecných pravidel pak platí dílčí specifická pravidla pro výrobu marmelád upravená zvláštní vyhláškou, kde způsob označení závisí na typu marmelády.

Podle tohoto rozdělení se výrobky dále označí:

a) použitým druhem nebo druhy ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny,

b) u ovoce v lihu (ovocných bowlí) obsahem etanolu v procentech objemových,

c) názvem skupiny,

d) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků množstvím ovoce v gramech, které bylo použito pro výrobu 100 g hotového výrobku,

e) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel a ovocných protlaků celkovým obsahem přírodních sladidel v gramech obsažených ve 100 g výrobku, přičemž uvedené číslo představuje množství stanovené refraktometricky při 20 °C u hotového výrobku s tolerancí +/- 3 refraktometrické stupně,

f) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), kaštanového pyré, povidel, klevel, přítomnost zbytkového oxidu siřičitého, jestliže jeho obsah ve výrobku je vyšší než 10 mg/kg,

g) u džemů, džemů výběrových (Extra), džemů výběrových (Extra) speciálních, džemů výběrových (Extra) méně sladkých, marmelád, rosolů, rosolů výběrových (Extra), rosolové marmelády a kaštanového pyré v názvu výrobku jménem použitého druhu nebo použitých druhů ovoce v sestupném pořadí podle hmotnosti použité suroviny; u výrobků vyrobených ze tří nebo více druhů ovoce však může být údaj o druzích použitého ovoce nahrazen slovy „směs ovoce“ nebo podobnou formulací nebo počtem použitých druhů ovoce.

Všechny tyto výše uvedené povinné údaje se musí nacházet ve stejném zorném poli jako název výrobku a musí být uvedeny jasně viditelnými písmeny.