Jak založit: stánek s občerstvením

Blíží se léto a s ním také sezónní podnikatelské výzvy. Rádi byste si zprovoznili stánek s občerstvením? Co vše potřebujete k tomu, aby vaše podnikání bylo legální a nebylo ohrožováno postihy ze strany úřadů? Poradíme vám, jak na to.

Pro výrobu a prodej jídel ve stánku s občerstvením je z hlediska živnostenských předpisů potřeba získat živnostenské oprávnění v oboru „Hostinská činnost“. Jedná se o živnost řemeslnou, pro kterou je nutné splňovat určitou kvalifikaci. Další možností je také jmenovat odpovědnou osobu (garanta), která tyto podmínky splňuje. Požadovanou kvalifikací pro vydání živnosti je:

a) střední vzdělání s výučním listem v příslušném nebo příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou, případně také vyšší odborné či vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
d) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
e) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
f) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle §7 živnostenského zákona.

Pokud by součástí prodeje byla také nabídka lihovin, ať již přímo nebo v nabídce míchaných nápojů, je třeba rovněž získat koncesi na obor činnosti „Prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin.“ K vydání koncese se nevyžaduje doložení žádné zvláštní kvalifikace, má pouze evidenční charakter.
 
Provoz stánku na veřejném prostranství podléhá pravidlům stanovených příslušnou obcí. Např. v Praze je nejprve nutné požádat o zařazení do tzv. tržního řádu Hl. města Prahy. V případě jeho povolení je pak nutné získat souhlas příslušné městské části pro zábor komunikace pro daný účel. Pro zjištění podrobnějších podmínek kontaktujte obecní úřad města, ve kterém budete působit.
 
Před samotným zahájením prodeje ve stánku je potřeba ohlásit svou činnost na hygienické stanici (formulář vám poskytne hygienická stanice příslušná podle místa umístění stánku), Státní zemědělské a potravinářské inspekci (formulář ke stažení zde) a na živnostenském úřadě.
 
Stánek musí být při provozu označen názvem firmy podnikatel, IČem a údajem o místě nebo sídle podnikání.

Potřebujete založit firmu na provoz stánku s občerstvením online? Postupujte přes online registrační formulář dostupný zde. Za registraci zaplatíte pouze zákonem stanovené poplatky.