Důležitá změna pro prodejce lihovin a provozovatele restauračních zařízení

Novelou živnostenského zákona z října 2013 se pro prodej kvasného lihu, konzumního lihu a lihovin nově vyžaduje udělení koncesované živnosti.

Tato změna se kromě prodejců lihovin v obchodě týká také podnikatelů, kteří lihoviny prodávají konečnému spotřebiteli i jako doplňkový sortiment např. v restauračních zařízeních, kavárnách, dopravních prostředcích apod.

Podnikatelé, kteří v současné době prodej lihovin provozují pouze na základě volné živnosti k maloobchodní nebo velkoobchodní činnosti nebo na základě řemeslné živnosti na hostinskou činnost, mohou za stávajících podmínek provozovat tuto živnost nejpozději do 17.4.2014. Do té doby však musí požádat živnostenský úřad o udělení koncese. Pro získání koncese pouze pro prodej lihovin není třeba splnit žádné kvalifikační předpoklady a žádost nepodléhá správnímu poplatku.

Pokud do uvedené lhůty žádost o vydání koncese nepodají, oprávnění k prodeji lihovin jim zaniká. Pokračování prodeje bez uvedené koncese bude po uplynutí lhůty považováno živnostenským úřadem za neoprávněné podnikání s možností uložení pokuty až do výše 1.000.000 Kč.